De duiven

De basis van de huidige kolonie werd kort na de oorlog gelegd door vader Johan van Boxmeer met duiven van Bert Lappus uit het Belgische Arendonk. Met deze duiven werd 8 weken op een rij de overwinning behaald en van 48 inkorvingen 46 volle poules gewonnen. Duiven die echter de rode loper uitrolde voor Johan en zijn vader en hun echt naar de top brachten, kwamen van Jan Zoontjes uit Riel. Jan Zoontjes was in die tijd onbetwist de beste midfond speler van Zuid Nederland en hij haalde zijn basis bij Gebr. Janssen in Arendonk.

De excellente Janssen Arendonk basis op het hok Zoontjes werd later versterkt met het vetblauwe soort van Nelles de Volder…… een magistrale zet die tot op de dag van vandaagook op het hok van Johan van Boxmeer aan de basis van sublieme prestaties ligt. Waren het in verleden o.a. “De 500”, “Den Aap”, “Baramontes”, Het Vlug”, “De Goede Jaarling”, “De Zwarte Aap” enz. die furore maakte. In de huidige basis hebben “Dandy” (1eChateauroux NPO 11.600 d. , 1eChantilly 3.633 d), “De Kliko” 1eCC Midebo Limoges , tevens 2eNat. 9.257 d. een belangrijke inbreng. Daarnaast werd door veel kweken uit het beste van het beste en een gruwelijk harde selectie uiteindelijk het “Conimixkoppel” geformeerd…… een ongeëvenaard topkoppel dat jaren aan de basis lag van een unieke reeks toppers en nu nog altijd een belangrijke stempel drukt op de huidige kolonie van Johan.

Natuurlijk de Zoontjes duiven waren van topkwaliteit, maar als geen ander begreep Johan dat hij om nog beter te kunnen presteren moest zoeken naar nieuwe impulsen.  Door zijn goede contacten in zowel de nationale als internationale duivenwereld, kreeg hij regelmatig uitgelezen toppers onder de pannen…. of wist hier jongen van te bemachtigen. Met de crème de la crème van wat hij bijhaalde en de onbetwiste toppers van het eigensoort werd de basis gelegd voor het huidige “Olympia Koppel” dat bestaat uit “Olympic Late Jonge” 1eOlympiade Duif Vitesse Dortmund 2008 x “Olympic Ranomi” 2eNederlandse Olympiade duif Nitra 2013.  En nog altijd schrikt Johan er niet voor terug om “de top of the bill” naar St. Oedenrode te halen.

“Olympiade Koppel”

Het nieuwe topkoppel van Johan, dat qua prestaties en pedigree gerekend mag worden tot een van de beste kweekkoppels van de Nederlandse duivensport. De dominante verervende eigenschappen van het “Conimixkoppel, “Dandy” en “Kliko” zitten er in verweven en werden verenigd met het beste van wat Johan wist te bemachtigen. Zowel “De Olympic Late Jonge’ 1eOlympiade Duif Dortmund 2008 , als “Olympic Ranomi” 2eOlympiade duif jong Nitra behoren nationaal en internationaal tot de absolute top.  Als geen ander is Johan er van overtuigd dat “Olympiade duiven” altijd bijzondere kweekwaarde hebben, omdat ze zich meerdere keren moeten bewijzen. Zo’n duiven inlijven op het kweekhok en vervolgens goed aan goed koppelen is volgens hem dan ook de basis voor nieuwe topprestaties. 

Kweekhok

Succes in de duivensport kan pas blijvend zijn wanneer het gestoeld is op een stevig fundament oftewel een goed uitgebalanceerd kweekhok. Was het eerder het Conimixkoppel dat een belangrijke stempel gedrukt heeft op de successen van de voorbije jaren, nu zijn het de toppers onder aanvoering van het “Olympiade Koppel” die deze taak over gaan nemen. Even als in vroegere tijden onder vaders bewind schrikt Johan er ook nu niet voor terug een goed presterende duif als “Olympic Ranomi” voor zich zelf te behouden en direct naar kweekhok te transformeren.

Vooral ook omdat zij past bij de duiven die het kweekhok van Johan kenmerken. Op de 1eplaats duiven van het winnaars type puur sang. Daarnaast middelmatig van bouw, goed gespierd, met een goede vleugel en vooral zacht van pluim. Maar ook de overige selectie normen om er toe gelaten te worden liggen hoog. Want naast de al genoemde kenmerken verdienen alleen de echte karakter duiven, die ook na een top prestatie bijzonder snel recupereren er een plaatsje. De onbetwiste stelregel van Johan is dan ook :

“Met de winnaars van vandaag,… de winnaars van morgen kweken”

En dat hij daar wonderwel in slaagt bewijst hij na de successen van “Ranomi” in 2012 , ook in 2013 weer met een reeks topprestaties en een schitterende overwinning op de NPO vlucht Montlucon tegen 6908 duiven .

Informatie

Met deze korte informatie heeft u een kleine indruk gekregen over de prestaties en de kwaliteit van de vlieg- en kweekduiven van de kolonie Johan van Boxmeer. Wilt u meer informatie of langs komen voor een hokbezoek, u bent van harte welkom maar vul dan eerst de contact pagina in om een afspraak te maken.

Start typing and press Enter to search